A terméket sikeresen hozzáadta! Kosár megtekintése.
A demencia ellen: Az egészséges étrend szerepe

A demencia ellen: Az egészséges étrend szerepe

A demencia és az Alzheimer-kór elkerülése és leküzdése érdekében az egyik legfontosabb tényező az életmód, különösen az étrend. A chicagói Rush Egyetem és a cambridge-i Harvard Egyetem kutatói kilenc évig tartó megfigyelés során azt vizsgálták, hogy az étkezési szokások megváltoztatásával milyen mértékben csökkenthető a demencia kockázata.

A kisérlet miatt, megalkották a MIND-diétát, amely egyfajta kombinációja a mediterrán étrendnek és a DASH-diétának (amely a magas vérnyomás megelőzését szolgálja). Ennek az étrendnek a középpontjában olyan egészséges ételek találhatók, mint a teljes kiőrlésű gabonafélék, a gyümölcsök, a zöldségek és a halak. Mindeközben a napi sóbevitel korlátozva van. A kutatók ajánlásai szerint az embereknek naponta legalább háromféle teljes kiőrlésű gabonát (pl. zab, quinoa, barna rizs), hat adag zöldséget, öt adag diófélét, két adag bogyós gyümölcsöt és négy adag babot kellene fogyasztaniuk. A diéta részeként a fogásoknak baromfinak és halnak is szerepelnie kell, míg a vörös húsok, a sült ételek, a sajtok, a sütemények, édességek, vaj és margarin kerülendők. Zsiradékként pedig az olívaolaj használatát javasolták.

 

A kutatás végén kiderült, hogy a MIND-diéta nagyban hozzájárult a demencia kialakulásának megelőzéséhez. De miért működik ez a diéta olyan hatékonyan?

 

Az agyi memória leépülését az agyban található tau és amiloid nevű fehérjék abnormális felhalmozódása okozza. A tau fehérje toxikus hatású az agysejtekre, ami a memória csökkenéséhez vezet. A MIND-diéta hatékonyságát a benne található antioxidánsokban gazdag gyümölcsök és zöldségeknek köszönhetjük, amelyek enyhítik az agyban bekövetkező gyulladásokat, amelyek a demencia egyik fő okozójává válnak.

Az étrenden túl az életmód többi aspektusa is kulcsfontosságú. A testmozgás mennyisége és az alvás minősége is hatással van a demencia kockázatára. Dr. Hussein Yassine, a Dél-kaliforniai Egyetem neurológus professzora szerint a demencia kockázata csökkenthető teljes életmódbeli változtatásokkal, a napi rutin újragondolásával, és bizonyos hatóanyagok bevitelével. Az életmódváltás és az egészségmegőrzés a demencia elleni harcban kiemelkedően fontos. Az Alzheimer-kór és a demencia elleni küzdelemben az egészséges étrend, a testmozgás, az alvás és a kognitív tevékenységek mindegyike hozzájárulhat a mentális frissesség fenntartásához és a demencia kialakulásának megelőzéséhez. Ne feledjük, hogy az egészséges életmód és az étrend a kulcs a hosszú és egészséges élethez.

Egy jó tanács: szaglásszunk rozmaringot

Az életmódunkon való változtatáson kívül más módszerek is segíthetnek a memóriaromlás ellen. Például a rozmaring, egy gyógynövény, amelynek szagolgatása pozitív hatással lehet az emlékezőképességünkre. A rozmaring hagyományosan a kognitív képességek serkentésére használták, és a kutatások is alátámasztják ezt a hatást. A rozmaring szagolgatása pozitívan befolyásolhatja a memória teljesítményét, az intelligenciát és a koncentrációt.

Az egyik tudományos kísérletben az alanyok egy csoportja rozmaring illóolajat szagolgatott, és a kognitív teszteken jobban teljesítettek, mint a kontrollcsoport tagjai. Az eredmények azt mutatták, hogy a rozmaring szaglása növelheti az agy kognitív teljesítményét. Ezenkívül az időseknél és az Alzheimer-kórban vagy demenciában szenvedőknél a rozmaring illóolajának szaglása is hasznos lehet.

 

 

Az Alzheimer-kór és a demencia megelőzése és kezelése sokféle tényezőtől függ, de az életmódunk alakítása és az agyunk rendszeres stimulálása szerepet játszhatnak a kognitív funkciók fenntartásában és az agyi egészség megőrzésében. Az Alzheimer-kór egy súlyos állapot, és a megelőzés kulcsfontosságú. Az egészséges étkezés, a testmozgás, az alvás és a kognitív tevékenységek mind hozzájárulhatnak a mentális frissesség megőrzéséhez és az Alzheimer-kór kockázatának csökkentéséhez. Az életmódváltás és az egészségmegőrzés mindannyiunk számára kulcsfontosságú az öregedés egészséges és boldog módjához.

2023. okt. 31.
Memóra - Emlékeztető óra

Demencia óra
Ajánlott bejegyzések

A család szerepe a demenciában és Alzheimer-kórban szenvedőknél

A család szerepe a demenciában és Alzheimer-kórban szenvedőknél

2024. máj. 12.

A Demencia, Alzheimer-kór, mint progresszív neurodegeneratív betegség, nem csak az érintett személyt, hanem egész családját is érinti. A családtagoknak kulcsszerepük van abban, hogy megértő, támogató és segítő környezetet biztosítsanak a beteg számára. A tizenegyedik héten bemutatjuk, hogyan segíthet a család a betegnek, és milyen eszközök és források állnak rendelkezésre a támogatáshoz.
Az Alzheimer-kór és a családtagok támogatása

Az Alzheimer-kór és a családtagok támogatása

2024. jún. 06.

Ez a betegség nem csak a beteget érinti, hanem az egész családot is. A családtagoknak nagyon fontos szerepük van a beteg támogatásában és gondozásában. A következőkben néhány hasznos tanácsra hívjuk fel a figyelmet, amelyek segítségével hatékonyan tudják támogatni az Alzheimer-kóros hozzátartozókat.
Emlékeztető óra
Kapcsolat
Írjon nekünk!

Kérdése van a Memórával  kapcsolatban? Az alábbi elérhetőségek egyikén, vagy az űrlap kitöltésével felveheti velünk a kapcsolatot!

Keressen bizalommal!

+36 70 724 0022 info@emlekezteto-ora.hu