A terméket sikeresen hozzáadta! Kosár megtekintése.
INGYENES SZÁLLÍTÁS - Tavaszi ajánlat
Memóra - Gondoskodó óra naptár, idősek számára

Memóra - Gondoskodó óra naptár, idősek számára

A demencia az idős emberek gyakori betegsége, mely súlyos kihívások elé állítja mind magukat a betegeket, mind hozzátartozóikat. Az időskori kognitív hanyatlás jellemzője az elfelejtések, a mindennapi tevékenységek elhanyagolása és a gyógyszeres kezelés hiánya, mely tovább ronthatja a demencia tüneteivel küzdők egészségi állapotát. Azonban a Memóra, azaz a digitális emlékeztetőóra (vagy akár nevezhetjük gondoskodó órának is) egy hatékony eszköz a mindennapok megkönnyítésére. Ez a készülék rendszeresen kép- és hangjelzésekkel emlékeztet a teendőkre, ezzel az időseket a napi rutin fenntartásában és a fontos feladatok elvégzésében.

Ez a gondoskodó óra naptár sok segítséget nyújthat idős hozzátartozóink életében, amit az alábbi bejegyzésben be is mutatunk.

 

Mi is ez a gondoskodó óra? 

A gondoskodó óra naptár egy olyan emlékeztetőóra, mely kifejezetten a memóriavesztés okozta nehézségek enyhítésére szolgál. Ez a magyar nyelvű demenciaóra számos funkcióval rendelkezik, de elsősorban arra tervezték, hogy segítsen az Alzheimer-kórral vagy más kognitív zavarban szenvedőknek, valamint látássérülteknek. Ugyanakkor bárki használhatja, aki időnként elbizonytalanodik, vagy gyakran feledékeny.

Ha tapasztaljuk a demencia jeleit, akkor ez az emlékeztető óra naptár már hanszálható. Ez a készülék hang- és képjelzésekkel figyelmeztet az elvégzendő teendőkre. Külföldön régóta alkalmazzák az ilyen jellegű szerkezeteket az idősebb, demenciában szenvedő emberek mindennapi segítésére.

Amellett, hogy ez az óranaptár gondoskodik idős szeretteinkről, lehetőséget kínál fotók lejátszására is. Egyéni igények szerint testre szabhatók a különböző funkciók, így minden felhasználó személyre szabottan használhatja az emlékeztetőórát.

Miért jó a gondoskodó óra

A Memóra kijelzője és naptára, valamint az idő hangos bemondása

A digitális jelzőóra mutatja az évet, a hónapot és a napot, ezt pedig rövidítések nélkül, a könnyebb tájékozódás érdekében. A pontos idő mellett megjeleníti, milyen napszak van éppen, ami rendkívül hasznos lehet a kognitív problémákkal küzdő emberek számára. Az idő információit a Memóra hanggal is képes közölni, ami különösen fontos funkció. A készülék vagy a távirányítón található gomb megnyomására magyar nyelven elhangzik a pontos idő, ezzel segítve a látássérült embereket is az idő érzékelésében.

 

Az idő megjelenítését a kijelző témájának beállításával személyre szabhatjuk. Az öt különböző megjelenítési lehetőség a következő:

 • Nagy karakteres, fekete-fehér: Az alapbeállítás, ami kifejezetten ajánlott a színtévesztőknek és a gyengénlátóknak.
 • Nagy karakteres, fekete-sárga: Dizájnos megjelenítés, amely kontrasztos kinézetet biztosít.
 • Asztali naptár kinézet: A teljes hónap áttekintése színes formában.
 • Magyar zászlós, színes: Különleges, színes megjelenítés.
 • Analóg számlapos óra, fekete-fehérben: Az idősebb emberek számára, akik jobban tájékozódnak a hagyományos óra mutatóinak segítségével.

A magyar nyelven beszélő óra és naptár funkciója jelentősen segíti az idős vagy beteg embereket a tájékozódásban és a napi teendők rendszeres elvégzésében.

 

A gondoskodó óranaptár napi teendőkre is tud figyelmeztetni

 

A Memóra különleges és igen hasznos funkciója, amelyet a demens emberek számára fejlesztettek ki, a napi teendőkre való figyelmeztetés. Ez az eszköz összesen 16 előre beprogramozott üzenettel rendelkezik, melyek kép- és hangjelzésekkel hívják fel a figyelmet az adott feladatok elvégzésére.

A hangalámondás ebben az esetben nem része a funkciónak, mivel a tesztelés során kimutatták, hogy ez zavarhatja az idősebb felhasználókat. Sokkal könnyebben tudják követni az utasításokat, ha csak a teendő időpontjában kapnak hangjelzést.

Milyen teendők kerülnek itt elő? Az előre beállított üzenetek között olyan mindennapi tevékenységek is szerepelnek, mint például:

 • Reggeli elfogyasztása.
 • Ebéd időpontja.
 • Vacsora elkészítése.
 • Fürdés vagy zuhanyzás.

Emellett olyan emlékeztetők is elérhetők, mint:

 • Kutya etetése.
 • Macska etetése.
 • Inzulin beadása.
 • Vérnyomás mérése.
 • Növények locsolása.

Az előre beprogramozott emlékeztetők megjelenési ideje is testreszabható: rendszeres időszakban vagy csak hétvégén, esetleg hétköznapokon? Ha valamelyik teendőre nincs szükség, azt a "Státusz: ki" opcióval lehet kikapcsolni a menüben.

 

Gyógyszeremlékeztető funkció

gondoskodó óra

Az egyik legjelentősebb kihívás a demenciával élők és családtagjaik számára, hogy a beteg elfelejti bevenni számára fontos gyógyszereit. Ezt a problémát hivatott megoldani a Memóra gyógyszeremlékeztető funkciója, mely naponta négyszer jelzi: reggel, délután, este és éjszaka, ha szükséges.

A gyógyszeremlékeztető funkció a vizuális és szöveges jelzések révén hívja fel a figyelmet a gyógyszerszedés fontosságára. A képen egy ember látható, aki egyik kezében pirulákat tart, a másikban pedig innivalót. A hozzá tartozó szöveg a következő: "Vegye be reggeli/délutáni stb. gyógyszerét!"

Ez az időzítő funkció kikapcsolható, ha éppen nincs rá szükség - például éjszaka. Fontos megjegyezni, hogy ez az egyetlen riasztás, amely magyar hangüzenettel is jelez, amelyet többször ismétel. Az üzenet 60 másodperc elteltével vagy egy gomb megnyomásával megszakítható.

Ahhoz, hogy a gyógyszerbevétel biztos ne maradjon el, érdemes a gondoskodó óra közelében elhelyezni a gyógyszeradagoló dobozt, így a jelzést követően egyből betudja venni a szükséges tablettákat, vitaminokat.

 

Fényképnézegetés a Memórán, gondoskodva az emlékekről

gondoskodó óra öregeknek

Végül még egy ok, hogy beszerezzék az időseknek a Memóra órát: a képnézegetés lehetősége. Ezáltal az óra nem csak egy időjelző eszköz, hanem képek nézegetésére is használható. Ez az ajándék igazán szép gesztus lehet az időseknek, és a képeknézegetés funkciójának köszönhetően természetesebben fogadják el az eszközt.

Fontos megjegyezni, hogy az idősebb emberek többsége nehezen dolgozza fel, hogy már nem képes azokra a dolgokra, mint korábban, és sokan nem is szeretnék, hogy gyermekeik, unokáik megtudják, milyen feledékenyek. Viszont a képek nézegetését természetesebbnek érzik, és idővel szívesen veszik igénybe az óra egyéb szolgáltatásait is.

2023. nov. 17.
Memóra - Emlékeztető óra

Demencia óra
Ajánlott bejegyzések

Szabadidős tevékenységek a demenciában, Alzheimer-kórban szenvedőknek

Szabadidős tevékenységek a demenciában, Alzheimer-kórban szenvedőknek

2024. máj. 26.

A Demencia és az Alzheimer-kór, egy neurodegeneratív betegség, amely a memória, gondolkodás és viselkedés fokozatos elvesztésével jár. A betegek számára fontos, hogy minél aktívabb életmódot folytassanak, és szabadidős tevékenységekkel is foglalkozzanak. Ezek az aktív tevékenységek segíthetnek a kognitív képességek fenntartásában, a társas kapcsolatok erősítésében és az életminőség javításában.
Emlékeztető óranaptár: az alzheimer-kór és a demencia támogatása

Emlékeztető óranaptár: az alzheimer-kór és a demencia támogatása

2023. okt. 13.

A Memóra - Emlékeztető Óranaptár egy olyan eszköz, amely kifejezetten azoknak szól, akiknek szükségük van a napi rutin és teendők egyszerű és hatékony követésére.
Emlékeztető óra
Kapcsolat
Írjon nekünk!

Kérdése van a Memórával  kapcsolatban? Az alábbi elérhetőségek egyikén, vagy az űrlap kitöltésével felveheti velünk a kapcsolatot!

Keressen bizalommal!

+36 70 724 0022 info@emlekezteto-ora.hu